Medvirkningssirkuset til DOGA går av stabelen 15. juni 2023 for å vil sette kursen for fremtidens innbyggerinvolvering. Det skjer uten innbyggerinvolvering på sagmuggen.
– Medvirkning kan ikke bare være en pliktøvelse når vi jobber med utforming av våre omgivelser eller utvikler tjenester. Vi må i større grad anerkjenne, utforske og utvikle bedre former for involvering av innbyggere og brukere.
Det sier direktør i DOGA Tor Inge Hjemdal på arrangementssiden til Medvirkningssirkuset.
DOGA skaper fremtidens innbyggerinvolvering uten innbyggerinvolvering
Paradoksalt nok – slik det ofte er med slike arrangementer – er innbyggerne ikke representert på sirkusteltets sagmugg. Noen ganger får en og annen innbyggerorganisasjon delta for syns eller underholdningens skyld. Men, i sirkuset til DOGA er det ikke stor plass for dette. Her deltar representanter for den samme sfæren som har ført medvirkningssaken inn i uføret som sirkuset tar mål av seg til å løse.
Fremtidens utvikling av innbyggervolvering er med andre ord uten innbyggerinvolvering. Det blir kanskje mindre plagsomt slik, men mye mer sirkus, naturligvis.
Les mer: Tilliten settes på prøve hvis medborgere erfarer at politiske spilleregler ikke følges, skriver Lillin Cahtrine Knudtzsons i sin doktorgradsavhandling.
DOGA lurer på hvordan
Sirkuset et samarbeid mellom NMBU, Smartbyene/KS, PLOGEN-nettverket og DOGA hvor intensjonen er å stake ut kursen for framtidas medvirkning og innbyggerinvolvering i utviklingen av byer og lokalsamfunn.
“Vi står overfor store utfordringer globalt og lokalt. Sosial bærekraft er en nøkkel til, på lik linje med miljømessig og økonomisk bærekraft, å skape moment for å oppnå ønsket endring. Spørsmålet er bare hvordan?”, heter det i invitasjonen til arrangementet. Kanskje kan et av svarene være “sammen med innbyggerne og deres interesseorganisasjoner i stedet for å tre løsningene ovenfra og ned over hodene deres?”
DOGA-sirkuset del av større opplegg
Konferansen inngår i:
- DOGAs nye retning i arbeidet med medvirkning. Kunnskapsdeling og samarbeid mellom kunnskapsmiljø, organisasjoner og praksisfeltet står sentralt. Dette gjelder både i offentlig og privat sektor, på tvers av arkitektur, design og andre fagdisipliner.
- KKDs arbeid med å styrke kunnskapsutvikling rundt medvirkning i prosesser knyttet til arkitektur, by- og stedsutvikling og planlegging etter plan- og bygningsloven: Plan, bygg og eiendom (regjeringen.no)
- NMBUs tverrfaglige prosjekt SAMBED. Dette er et treårig prosjekt finansiert av HK-dir som en del av SITRAP – Senter for integrert og transfaglig undervisning i planlegging. Senteret ble i november 2022 ble utnevnt til et nasjonalt senter for fremragende utdanning: SITRAP | NMBU
- SMARTBYENE i KS sitt arbeid med FOU-prosjekt for digital medvirkning: FoU-prosjekt for digital medvirkning
- PLOGEN er et sosialt nettverk opprettet november 2021 for å dele, samle og styrke arbeid med sosial bærekraft i arkitektur, by- og stedsutvikling: PLOGEN – Nettverk for sosial bærekraft i arkitektur, by- og stedsutvikling (Facebook)